Bekkevoort Loopt - na start

PhEF + Bekkevoort Loopt 2018

Ondanks de voorbereiding voor een najaarsmarathon neem ik af en toe een wedstrijdje mee. Op zaterdagavond organiseert de sportdienst van de gemeente Bekkevoort voor de tweede keer de stratenloop: Bekkevoort Loopt. Belofte maakt schuld en dus ga ik het beste van mezelf geven, samen met Tibo.

De week voor deze wedstrijd begon al met een test. Letterlijk te nemen.  Op maandagmorgen deed ik mijn jaarlijkse evaluatie PhEF (Physical Evaluation Fitness). De helft halen om te slagen is zeker geen doel. Met minder dan 100% zou ik niet tevreden zijn. Na een linker en rechter side bridge, telkens 1’45” (voor 50+) moet er 2400m gelopen worden.

Voor deze loopproef weet ik zelfs niet welke tijd er moet gelopen worden om het maximum van de punten te halen. Hier kijk ik enkel naar mijn persoonlijk doel. Vorig jaar liep ik 8’09” en dit jaar zou ik daar toch graag niet te veel boven gaan. De laatste weken voel ik me minder fris. Zou dit nog aan de Great Breweries kunnen liggen? Het zou niet mogen, maar een betere tijd dan vorig jaar zit er sowieso niet in. Ik start al iets minder snel en voel al dat het effectief moeizamer verloopt. Een eerste helft in 4’02” en een stevige wind die nadelig blaast zorgen ervoor dat mijn eindtijd 8’19” wordt. Nog steeds ruim voldoende voor het maximum van de punten.

De minder frisse benen zorgen er ook voor dat ik minder getraind heb de laatste weken. Zaterdagavond zou ik toch graag de wedstrijd deftig lopen en dus mag de frisheid terug komen. De intervaltraining van woensdag verliep relatief goed en na een rustig duurloopje op vrijdag, zou het toch redelijk moeten gaan in Bekkevoort.

De adrenaline zorgt voor de nodige stress en samen met Tibo warm ik me op. Tijdens de opwarming maken we al eens kennis met de zware helling in de eerste kilometer van de wedstrijd. na enkele korte versnellingen, staan we beide klaar voor onze wedstrijd van respectievelijk 10km en 5km. De boodschap is hier duidelijk, snel genoeg vertrekken, maar vooral doseren, want een podiumplaats is toch wel de ambitie.

Gezien de gezamenlijke start van de 5km en de 10 km is het toch relatief druk en voor door de onervaren lopers/kinderen die helemaal vooraan willen staan bij de start. Het zijn zeker niet de te enthousiaste kinderen die deze ‘fout’ maken. Kijk om boven- en onderstaande foto naar Nr 198. Hij vertrekt van achter mij om helemaal naar voor te sprinten, maar amper 500m verder opnieuw iedereen moet laten voorgaan. Ter info: op de 5km verliest hij nog meer dan 2 minuten op Tibo.

Na de bewuste eerste 500m is al duidelijk wie hier als eerste van de 10km over de meet gaat lopen. Het Nr 277 volgen is niet aan mij besteed en dus zal het een race tegen mezelf worden en hopen niet meer ingehaald te worden. De eerste kilometer, met de sterke helling leg ik af in 3’44”. Vanaf hier is het dus tempolopen en proberen dit tempo aan te houden. Afhankelijk van de hoogtemeters, positief en negatief, loop ik net iets trager of sneller dan deze 3’44”, ondanks de vele onverharde wegen.

De afstand met de eerste wordt steeds groter en ik moet me dus enkel focussen om de concurrentie achter me. Gedurende de hele wedstrijd voel ik de hete adem achter me, maar de afstand blijft wel constant en voldoende groot, maar niet veilig. Ik zal echt niet veel mogen verzwakken als ik niet ingehaald wil worden. Ondanks het grote leeftijdsverschil zou ik de tweede plaats ‘algemeen’ toch wel willen vasthouden. Het podium, en zeker in mijn leeftijdscategorie, zit er zeker in.

Intussen, zonder dat ik er iets van gezien heb, is Tibo als 15e over de meet gelopen.  kk

 

 

 

 

 

Opnieuw een mooie prestatie en een welverdiend resultaat. Bovendien heeft hij nog de goede reactie om zijn horloge net op tijd af te drukken.

Met een grote achterstand op de winnaar kom ik toch als fiere tweede over de finish en heb de voorsprong op de derde toch kunnen vasthouden.

Bekkevoort Loopt - aankomst

Opmerkelijk aan deze wedstrijd is de goede organisatie. Het is slechts de tweede keer dat deze wordt georganiseerd, maar van parking, inschrijving, tot seingevers, alles is perfect georganiseerd. Het is een plezier om een dergelijke wedstrijd te kunnen lopen.
Bedankt Bekkevoort !!

Bekkevoort Loopt - podium

(472 keer bezocht, waarvan 1 vandaag)

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.