AbbottWMM Global Marathon 2021

Na meerdere keren de website van de AbbottWMM Global Marathon gelezen te hebben, besluit ik op 2 maart toch om deze uitdaging aan te gaan. Dit betekent dat ik begin mei een marathon zal lopen, weliswaar virtueel, maar met inzet.

Deze virtuele wedstrijd wil ik niet zoals deze van vorig jaar (40th London Marathon) gewoon uitlopen. 42km lopen blijft er mij echt wel inhakken en zorgt ervoor dat er daarna rust moet ingelast worden. De eerste lange training (+30km met tussentijdse versnellingen) verliep vlot en dat gaf de doorslag om de specifieke marathontraining verder te zetten. Ik schrijf me dan ook in voor deze virtuele marathon en met als doel: een uitnodiging voor de AbbottWMM Wanda Age Group World Championship race.

Weekvolumes
De 4 lange trainingen

Met een ideale voorbereiding, zowel qua weekvolume als qua lange duurlopen kan het bijna niet misgaan. Het is nu enkel nog het weer afwachten en een goed parkoers kiezen. In het weekend is er ook nog de Runners’ lab Flandrien race. Ik maak van de nood een deugd en schrijf me ook hiervoor in. Dit heeft wel een belangrijke consequentie: ik moet een vast startuur kiezen en op 2 mei heb ik niet veel keuze, 9u zal het zijn. Plaats van afspraak: de vaart in Leuven, onder de brug van de E314.

Om één minuut voor 9u komen mijn fietsende begeleiders toch opdagen. Mijn hartslag was hoger door deze nipte planning dan van mijn korte opwarming. Gewapend met de splinternieuwe Nike Vaporfly NEXT% 2 start ik dan ook aan mijn eerste marathon van 2021.

Het geplande parkoers is als volgt: twee rondjes ‘Wijgmaal’ (5,5k) en dan langs de vaart tot in Hofstade en terug. Het weer is bijna ideaal: koud en droog. De hiervoor geschikte kledij is dus singlet en handschoenen, weliswaar de eerste kilometers met extra t-shirt. Voor de begeleiders op de fiets lijkt het nog winter.

Gelukkig is er nog wel beweging langs de vaart. Het feit dat ik met deze koude temperatuur in singlet loop, mét borstnummer, wekt wat aandacht op van andere lopers. Deze blikken geven me extra motivatie en het tempo van 3:57 /km blijkt wel haalbaar. De combinatie van een goed doorgedreven training en nieuwe ‘superschoenen’ zorgen voor een ideaal scenario. Het frisse weer dat opeens omslaat tot felle regen én hagel stond daar niet in. Gelukkig was het maar een late aprilse gril, maar wel eentje die erin hakt. Gelukkig komt erna de zon er terug door waardoor ik terug opdroog (op het zweet na) maar de handschoenen blijven nat en moeten uit. Voor mij is het vrij snel opnieuw volle focus, maar die mannen op de fiets, in dikke kleren, zijn ook nat en die drogen niet zo snel op. Die hebben het nu wel koud. Het is nu aan mij om hen te motiveren om te blijven fietsen, want zonder hen, verlies ik mijn bevoorrading.

Ah ja, nog dit. Na twee rondjes besluit ik om NIET richting Hofstade te lopen, maar hier rondjes te blijven draaien. Bij één van mijn lange trainingen viel het lopen van Hofstade naar Leuven echt wel tegen en dat wou ik vandaag vermijden.

Na iets meer dan 30km passeer ik de zogenaamde muur, of de man met de hamer. Dit keer kan ik aan hetzelfde gevoel én tempo doorlopen. Toch raakt hij me in de buik, want een steek (rechts) hindert me enorm, om van de pijn nog maar te zwijgen. Proberen zo recht mogelijk te lopen en de snelheid aanhouden is het enige doel. Het goede gevoel verdwijnt langzamerhand, maar volhouden zit er zeker in.

Na zeven rondjes blijft er nog een goede 2,5km over. De dikke kilometer richting noorden, tegen de wind in, wordt echt lastig. Ik probeer nog wat te versnellen, maar deze 41ste km wordt zelfs mijn traagste (4:08). De laatste km, terug zuidwaarts is dan de echte sprint, maar ook deze blijft hangen op 3:50. Het pas echt de laatste 200m dat de snelheid echt nog omhoog gaat. Wie verklaart zoiets?

Met een eindtijd van 2:46:49 ben ik meer dan tevreden!! Het levert me een selectie op voor het tweede Abbott WMM Age Group World Championships in 2022.

Ah ja, ook een eerste plaats in de Runners’ Lab Flandrien Race.

(115 keer bezocht, waarvan 1 vandaag)

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.