Garmin Forerunner 935: hoe en waarom?

Nooit had ik het gedacht en toch is het gebeurd: de overstap van Suunto naar Garmin. Lees hier het hoe en waarom ik deze grote stap gezet heb.

Afghanistan 2013

Sinds 2013, tijdens mijn verblijf in Afghanistan, ben ik een gelukkig Suunto-gebruiker. Alles begon met

Suunto Ambit HR

de upgrade van de Suunto Ambit

naar de Ambit2. Mijn Scandinavische en Amerikaanse collega’s spraken ervan.

Suunto Ambit2 HR

Vele militairen droegen horloges van Suunto en bovendien konden deze gekocht worden in de plaatselijke winkeles. Plaatselijk is in dit geval heel letterlijk te nemen, want het leven speelde zich alleen af binnen de muren van het Camp Marmal in Mazar-i-Sharif, in het noorden van Afghanistan. Zoals steeds begon ik mij meer en meer te interesseren in deze type van horloges. Suunto kende ik al veel langer, vooral gekend van duikapparatuur en horloges met luchtdrukmeting waaruit de hoogte bepaald wordt, onafhankelijk van de GPS en dus ideaal tijdens helicoptervluchten.

Na het veelvuldig bekijken van alle mogelijke modellen van Suunto en andere is er opeens de aankondiging van de Suunto Ambit2 HR en deze zal het worden. Zoals steeds met nieuw aangekondigde modellen is het moeilijk om deze onder de officiële prijs te vinden. Uiteindelijk, na enkele weken zoeken, zal deze via Amazon naar Afghanistan verstuurd worden. Na de aankondiging van de Ambit3, ga ik weer overstag en schakel over naar dit nieuwe topmodel, de Suunto Ambit3 Peak HR.

Andere merken zitten ook niet stil en met Garmin‘s aankondiging van de Fenix 3, moet Suunto dringend met een upgrade komen. Ze komen dan ook vrij snel, waarschijnlijk iets té snel, met de Spartan op de markt, niet alleen een stijlvolle horloge, maar een alleskunner met touch screen. Dit is een super horloge die je ook zonder schroom kan aanhouden wanneer je niet sport en zelfs in maatpak bent. Toch verschijnen er al snel en veel negatieve reacties, gaande van minder nauwkeurige GPS en het ontbreken van basisfuncties zoals wekker, …

De updates van Suunto volgen elkaar vrij snel op en steeds wordt er hard gewerkt aan de gevraagde aanpassingen en wordt de GPS-nauwkeurigheid steeds beter.

Begin november 2016 ben ik New York voor de ‘plaatselijkemarathon en tijdens het bezoek van de beurs, daags voordien, koop ik deze prachtige horloge: Suunto Spartan Titanium All Black HR.

Bij Garmin zitten ze natuurlijk ook niet stil en komen vrij snel na de Fenix 3 (HR) uit met de Fenix 5 in verschillende versies. Intussen is bij de meeste merken (Suunto, TomTom, Garmin, …) de hartslagmeting aan de pols ingeburgerd. Ondanks mijn Super Suunto nog geen jaar oud is, blijf ik toch geïnteresseerd in alles wat er in dit segment op de markt komt. De concurrentie heeft duidelijk veel meer toepassingen, gaande van slaapanalyse, rusthartslag, stappenteller, … De nieuwste versies van Garmin, Fenix 5.., doen elke 1à2 seconde een meting en dit 24/7. Bovendien is de cpmptabiliteit met andere toestellen en toepassingen, zoals smartphones, weegschalen, Training Peaks, … ongezien.

Met een collega is deze nieuwe horloge meer dan een dagelijks gespreksonderwerp. Als bezitter van een Suunto Ambit3 Peak kriebelt het nog erger om deze nieuwe evolutie van multisport en outdoor horloge aan te schaffen. Mede door onze dagelijkse gesprekken, hakt hij de knoop door en verschijnt op een morgen met de nieuwe Garmin Fenix 5X, hét topmodel van Garmin. Hierdoor begin ik nog meer te lezen over de mogelijkheden van de technologisch wonder. Na verschillende reviews en youtube-filmpjes leer ik de Garmin Forerunner 935 kennen. Volgens DC Rainmaker is het een Fenix 5P, P van plastic, en de opvolger van de 920XT. Deze multisporthorloge weegt amper 49g en kan hetzelfde dan de Fenix 5 en zelfs ietsje meer. De Fenix 5X heeft natuurlijk de mogelijkheid om kaarten te gebruiken.

Hoe meer ik lees, hoe meer ik geloof dat ik die horloge nodig heb. Na het werk, passeer ik dan ook eerst bij AS Adventure en koop de Garmin Forerunner 935. Zo blij als een klein kind, fiets ik verder naar huis en begin met de ontdekkingstocht naar de mogelijkheden van dit toestel. De fietstocht naar huis wordt nog geregistreerd met mijn getrouwe Suunto Spartan en dat wordt, toevallig, mijn DUIZENDSTE move op Movescount. Na 1000 activiteiten stap ik over van Suunto naar Garmin. Een nieuwe wereld verschijnt …

Garmin Forerunner 935 Box

Mijn bevindingen lees je nog wel.

(398 keer bezocht, waarvan 1 vandaag)

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.