Een echt rustige duurloop, eindelijk

Dinsdag, tweede dag van de week en ook tweede loopsessie van de week. Met enkele collega’s wordt er deze middag weer gelopen. Het wordt zelfs een volledige bosloop. We rijden eerst naar onze startplaats en kunnen dan zonder hinder van voetgangers, fietsers, auto’s, … van start gaan.

Het gekende vierkant in heverleebos staat geprogrammeerd. Om met iedereen rekening te houden, besluiten we met drie te vertrekken en ook samen te blijven tot het einde. Het tempo zal vandaag dus iets trager liggen dan ‘normaal’. Dit wordt dus een duurloop zoals het eigenlijk altijd zou moeten.

De eerste kilometers lopen dan ook vrij vlot voor iedereen. Ik probeer niet te veel naar mijn hartslag te kijken en me te concentreren op het gevoel. Kan ik op die manier mijn hartslag beter onder controle houden en snel vaststellen wanneer deze de hoogte zou ingaan? Ook na controle achteraf blijkt de hartslag zich redelijk goed gedragen te hebben. Op de korte helling, tussen km 2 en 3, gaat hij toch wel iets sneller kloppen, maar het blijft binnen de perken. Met een piekje van amper 30″ boven de 140 hs/min kan ik best leven.

De volgende vlakke kilometers lopen we vrij constant. Er moet wel goed uitgekeken worden voor de plassen. Op sommige stukken is het echt helemaal langs de kant lopen, mooi achter elkaar. De weg richting kapel kan er terug vlot gelopen worden. Tijdens de afdaling zakt mijn hartslag nog. Nu ben ik helemaal klaar voor dé inspanning van de dag: de Poggio. Dit keer blijf ik heel rustig lopen en concentreer me vooral op het rustige tempo en mijn ademhaling. Hierdoor kan ik mijn hartslag nog goed binnen de perken houden. In alle PR’s wordt er weinig rekening gehouden met de hartslag. Ik veronderstel dat het de eerste keer is dat ik vlot naar bovenloop met een hartslag van 155 hs/min.

Vanaf de top is het nog 3,5 km. Deze worden opnieuw rustig gelopen met een hartslag van om en bij de 130 s/min. Dit zijn, voor mij, de ideale waarden van een duurloop. Dit is wat ik meer zou moeten doen, maar dan iets langer.

Movescount_logo     strava


 

(44 keer bezocht, waarvan 1 vandaag)

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.