Fartlek tijdens laatste rustweek

Na de duurloop van afgelopen zondag is de laatste week voor de marathon van Rotterdam aangebroken. Deze laatste week of tapering week dient om uit te rusten. Zware inspanningen zin uit den boze. Het belangrijkste is nu, veel slapen en voldoende koolhydraten opnemen of carbo loading. Het is voor mij een normale werkweek en dus komt er van veel slapen niet veel in huis. De koolhydraten moeten komen van vrij normale maaltijden, ook al geef ik de voorkeur van pastamaaltijden. Dit is al zeker geen opoffering, omdat ik sowieso graag pasta’s eet.

Vandaag zijn op vijf dagen van de marathon en is een foutje nog niet dramatisch. De gezondheid laat het nu toch wel afweten. Wat ik aanvoel als een griep, is hopelijk zo erg niet en zal zondag wel helemaal weg zijn. Toch vul ik mijn middagpauze met een kort loopje van een achttal kilometer. Helemaal relax lopen doe ik nu ook nog niet, het is eerder een afwisseling van rustig lopen en korte versnellingen. Er is helemaal geen schema dat de versnellingen oplegt; het is echt improvisatie van het moment en de omgeving. Deze vorm van lopen wordt ook wel fartlek genoemd.

Tijdens dit loopje test ook de schermen uit die ik geprogrammeerd heb om te kunnen gebruiken tijdens de marathon. Hieronder vind je enkele voorbeelden:

Suunto watch screens
Suunto watch screens

Het doel moet zijn om rustig te blijven lopen, zonder het lichaam, de spieren en de gewrichten zwaar te belasten. De korte versnellingen zorgen dat alle type spiervezels gebruikt worden, zowel de trage als de snelle. De versnellingen zijn enkel van korte duur (20 – 30sec) zodat er niet te veel belasting is. Tijdens het lopen voelde ik gelukkig niets meer aan de knieën, noch aan de kuiten. De rechter hamstring blijft me toch parten spelen. Hopelijk wordt dit niet erger bij de volgende duurloop van meer dan drie uur.

Het is allesbehalve koud, 13°C, maar met een vrij hoge vochtigheids-graad. Door het dikke loopshirt voelde het te warm aan waardoor ik meer dan genoeg gezweet heb. De juiste kledij blijft dus een belangrijke keuze. De huidige weersvoorspellingen voor zondag in Rotterdam verwachten 14°C. Het wordt dus short- en t-shirt-weer. Er is wel kans op neerslag, maar zolang het niet te veel druppels zijn, kan dat zeker geen kwaad.

Morgen staat er opnieuw NIETS gepland en donderdag zou ik nog een een loopje willen doen. Daarna start het echt laatste gedeelte van de training: de sportzak klaarmaken en zien dat we niet vergeten.
Nog iemand tips??

Movescount_logo      strava

(136 keer bezocht, waarvan 1 vandaag)

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.