Start wintertraining bij 15°C

Het is niet de bedoeling om een politieke discussie te starten over winter-/zomeruur of over globale opwarming, maar het is een fijn gevoel om de start van de wintertraining te doen bij 15°C. Na een kleine opwarming op de piste is al duidelijk dat het alles behalve winter is. Een technisch T-shirt en dunne shirt met lange mouwen blijkt na enkele minuten al te warm te zijn. Net voor het vertrek van de opwarmingsronde beslis ik om enkel met T-shirt te lopen. Het zal niet vaak gebeuren dat we eind oktober ‘s avonds nog kunnen lopen in short en T-shirt.

Sinds het overschakelen naar het winteruur of beter gezegd, het uitschakelen van het zomeruur is het al donker vooraleer de training start. De opwarming kan dus niet meer plaatsvinden in het provinciaal domein omdat de wegen daar niet verlicht zijn en dus te moeilijk en te gevaarlijk om over te lopen. De opwarming moet gebeuren over verlichte wegen en dus gebruiken we de openbare weg als opwarmingsparcours. Vertrekkende vanuit de Elfkamper lopen we nu richting Linden via Kortrijkstraat en komen we terug via de Schoolbergenstraat. Ondanks de aanwezigheid van voetpaden is dit niet een ideale omloop maar het is beter dan niks. De opwarming, zoals vanaf nu geldig voor heel de winter, is langer dan het rondje van de grote vijver in het provinciaal domein. We lopen 4,8km vorraleer we in het Heuvelhofpark aankomen. Hier doen we nog enkele kleine versnellingen.

Het programma van vandaag bestaat uit drie keer 1500m. Bij de eerste 1500 wordt er eerst 800m gelopen aan een “rollend” tempo, gevolgd door 700m vlot. De tweede 1500 wordt er slechts 400m rollend gelopen en dus 1100m vlot. Bij de derde en laatste moet de volledige afstand vlot gelopen worden. Bij deze laatste zet ik mij van bij de start aan de kop van het peleton en zorg dat ik daar blijf. Zodra ik hoor dat er iemand kortbij kom, loop ik iets sneller. Daarbij probeer ik op mijn ademhaling te letten en zorg ervoor dat ik langzaam blijf ademhalen. De hartslag blijft hiermee toch onder de 170 hs/min. Het blijft natuurlijk moeilijk om een onderscheid te maken tussen vlot en snel. De gegevens van mijn horloge zeggend at ik de laatste 1500m gelopen heb aan een gemiddelde snelheid van 13,92 km/u of een tempo van 4’19” min/km.

Movescount_logo     strava


 

(44 keer bezocht, waarvan 1 vandaag)

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.