Back in business

Na een goede winter met veldlopen in Gooik (PK), Rotselaar (VK), Grobbendonk (NCD) en Brussel (BK), met uitslagen waar ik met plezier naar terugkijk, startte ik vol goede moed voor de voorjaarsmarathon van 2020.

De eerste helft van 2020 kan kort samengevat worden: Perfect. Gedurende 26 weken loop ik gemiddeld zo goed als 100km per week, inclusief de vermelde wedstrijden en de nodige kwaliteitstrainingen. Gedurende de maanden maart en april kwam er alleen maar negatief nieuws van afgelastingen of het uitstellen naar het najaar of zelfs volgend jaar. Na de afgelasting van de marathon van London, tevens het Abbott Wanda World Championships Marathon for Age Groups probeerde ik door te trainen voor de Great Breweries Marathon in juni. Niet veel later werd ook deze afgelast/uitgesteld naar volgend jaar en snel werd duidelijk dat er in 2020 geen grote stadsmarathons zouden georganiseerd worden.

Er wordt een nieuw begrip gelanceerd: virtuele wedstrijden en zelfs virtuele marathons, inclusief starterspakket en deelnamemedaille. Op deze ‘commerciële’ manier kunnen de organisatoren hun verloren gewaande stock aan klaargemaakte T-shirts en medailles op een winstgevende manier aan de man brengen. Ik registreer me natuurlijk ook voor de virtuele 40th London Marathon en behoudt mijn registratie voor de volgende uitgave!

Gelukkig is het ‘maar’ een virtuele marathon. 42,2 km lopen is voldoende om het T-shirt en medaille te bemachtigen Is dat eigenlijk niet altijd zo? Sinds april, maar nog dramatischer vanaf juli gaat de conditie alleen maar bergaf. Lichte blessures en enkele pijntjes/kwaaltjes (overbelastingen?) zorgen ervoor dat een degelijke prestatie er niet in zit. Het zal dus vooral een extra lange training worden. Het tempo zal niet hoog liggen en het hoofddoel blijft om het lichaam niet verder te overbelasten.

Samen met twee superbegeleiders op de fiets vertrek ik op 4 oktober 2020 klokslag om 9u voor mijn virtuele Virgin Money London Marathon (zonder ambitie). Via de App word ik aangemoedigd en hoor ik waar ik in London overal zou passeren. Na iets meer dan 42km hoor ik eindelijk de verlossende woorden: Congratulations! hoor ik en dan kan ik de klok afduwen. Ondanks de harde wind lees ik 3u17′. Al bij al valt dat nog mee, niet?

De weken nadien gaat de conditie echt van kwaad naar erger.

Hierboven zie je duidelijk hoe mijn vorm piekte tot begin aprl. Daarna gaat het alleen maar bergaf. Na de marathon van 4 oktober gaat het echt in vrije val. Roel, mijn coach, heeft de ondankbare taak om mij hieruit te helpen.

De volhouder wint altijd. Ondanks de nog steeds veel te hoge hartslag bij rustige duurlopen, blijkt de (geschatte) VO2Max terug wat te stijgen, Hopelijk kan ik deze lijn doortrekken in 2021 en kan ik opnieuw beginnen werken aan een degelijke marathonvoorbereiding.

De winter blijft maar duren en wedstrijden, zelfs de veldlopen, worden nog steeds niet georganiseerd. Er wordt dan ook maar voornamelijk aan de basis gewerkt. De lange duurlopen zijn maximaal 21km. Het duurt tot de tweede helft februari eer ik mijn weekends echt nuttig gebruik door gecombineerde trainingen op zaterdag én zondag. Na enkele weekends van 20+22, loop ik eind februari een eerste echte marathon training: 17km op vrijdag, 14km tempo op zaterdag (zonder aanvulling van koolhydraten) en dan op zondag, nuchter, 32km met tussentijdse versnellingen. Deze training wordt supergoed verteerd en hiermee is duidelijk dat ik op de goede weg ben.


Ik besluit dan ook om deel te nemen aan de Abbott WMM Global Marathon 2021. Een goed resultaat geeft me een uitnodiging voor het 2022 AbbottWMM Wanda Age Group World Championships. Het wordt dus niet zo maar een virtuele wedstrijd. Het is wel degelijk eentje waarvoor gepiekt zal worden en die echt als wedstrijd zal vermeld worden.

(204 keer bezocht, waarvan 1 vandaag)

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.