SMS-Loop Lubbeek

SMS-Loop Lubbeek 2016

Vandaag staat de tweede manche van de marathon van Lubbeek op het programma, zijnde de SMS-Loop in Lubbeek zelf. Net zoals de andere manches is dit ook een wedstrijd over 14 km. Tobi en Tibo zijn eveneens van de partij. Zij lopen respectievelijk de 4K en de 7K.

Door de verkenning van vorige week weet ik hoe zwaar de omloop is. Het belang van de opwarming zal hier nog groter zijn. Na enkele honderden meter moet er al geklommen worden en dit is voor alle afstanden het geval.  Tobi en Tibo beginnen dan ook vroeger als ik aan hun opwarming. Door de veelvuldige trainingen van DCLA en hun wedstrijdarvaring weten zij beter dan wie ook hoe er moet opgewarmd worden. Ondanks hun jonge leeftijd trekken ze helemaal alleen op uit om op te warmen. Zij werken hun hele programma dan ook zorgvuldig af, bestaande uit rustig inlopen, dynamische stretchoefeningen en korte versnellingen. Ondanks de toch wel lange afstand, zeker de 7K voor Tibo, nemen ze voldoende tijd voor de opwarming. Nadien hebben ze zelfs nog tijd om wat te voetballen!!

Om half drie vertrekken zij voor hun wedstrijd en start ik met mijn opwarming. Ik loop richting Lubbeek-centrum en neem de helling richting Binkom, deel van het parcours, als opwarmingszone. Dan versnel ik terug naar beneden, om zeker op tijd te zijn aan de splitsing van de 4 en de 7 km zodat ik beide nog even kan aanmoedigen. Tobi passeert als vierde, maar net achter de derde en ook net voor de vijfde!! Tibo komt iets later voorbij, maar hij moet dan nog drie kilometer lopen, waaronder het steilste stuk.

Wanneer ik aan de aankomst aankom, zie ik een wenende Tobi; hij is vierde gebleven. Hij werd vakkundig de toegang ontnomen om derde te worden en eindigt amper een halve seconde achter de derde, een ondankbare plaats, maar een schitterende prestatie voor een 11-jarige!!

Het is nu nog wat wachten op Tibo. Eigenlijk is 7K veel te ver voor een pupil, maar hij blijft het vragen en af en toe mag hij een dergelijke afstand lopen. Niet veel achter de top van zijn wedstrijd komt hij als 12de over de eindmeet. Hij heeft het echt schitterend gedaan. Toch zal hij in de toekomst zich terug moeten concentreren op de kindvriendelijke afstanden.

Intussen praat ik nog wat met andere lopers van de 14km waardoor het sneller tijd is om naar de start te gaan dan ik dacht. Een bijkomende opwarming komt er niet meer van. Nog vlug mijn horloge klaarzetten, ondanks ze maar 21% batterij meer heeft en hopen dat ze het de hele wedstrijd vol houdt. (Update: na een uur wedstrijd nog zelfs 16% over)

De oud-burgemeester mag de start aankondigen en maakt er niet te veel woorden aan vuil: START! ik sta op de derde startrij en vertrek dan ook niet al te snel. Toch loop ik mijn tempo zonder te veel gehinderd te worden. Op de eerste helling kom ik in mijn ritme en amper 400m na de start bedraagt mijn hartslag al 170 hs/min. Het wordt dus toch wel oppassen om niet te verbranden. Ik blijf aan het tempo van onder de 5′ min/km de helling oplopen waardoor ik al enkele plaatsen kan goedmaken.

Ik heb geen idee op welke plaats ik nu hang, maar ik herken iemand waar ik bij de Linden Bosloop en voor eindigde, na een zware eindinspanning. Als ik hem in het vizier houd, zal ik wel goed zitten. Toch houd ik steeds in het achterhoofd om hem in de tweede ronde voorbij te kunnen lopen. De snelheid zakt nooit. Ik kom enkele kilometer verder korter in zijn spoor, maar het lukt me niet hem ook effectief in te halen. Het zal nog zwaar worden, heel zwaar zelfs. Op de hellingen kom ik telkens iets korter, maar daarna loopt hij opnieuw iets verder van me weg.

In de tweede ronde blijf ik letterlijk in zijn spoor. Ik loop echt amper een meter achter hem. Ik besef dat het voor hem een lastig gevoel is, maar ook al zou ik willen overnemen, het lukt me niet. Intussen komen we beide iets korter op een voorligger, vooral op de hellingen. Op de lange, zware helling richting Binkom, lopen we echt met drie op een zakdoek. Hier zou ik moeten kunnen voorbijsteken. Het heeft al een enorme inspanning gekost om samen te komen en meer zit er echt niet in. Net voor we rechts draaien, richting Kalvariebos, haal ik alles uit de kast en op vijf meter haal ik beide lopers in en draai als eerste het veld in.

Het gras ligt er extreem glad bij en ik kan me amper recht houden. Nu wil ik me niet meer laten voorbijsteken. Op het extreem steile stuk kies ik ervoor om rechts van de modder te proberen te lopen, maar het lukt amper. Met een hartslag van 183 hs/min kom ik boven. Ik durf niet omkijken en echt zonder reserve begin ik aan de afdaling. Er is maar één doel, het tempo hoog houden zodat ze me niet meer kunnen inhalen. Ik hoor niet onmiddellijk gehijg achter me, dus voorlopig lijkt mijn opzet gelukt. De helling richting Lubbeek-centrum is eigenlijk de laatste hindernis.

Als we het smalle paadje opdraaien zie ik Tobi voor me uitlopen en vraag hem hoeveel voorsprong ik heb: amper 20m. Ik moet echt het laatste uit de kast halen om deze plaats te kunnen houden. Met een hartslag van zelfs 188(!!) hs/min haal ik de eindmeet. Amper 5″ achter de vijfde, word ik zelf zesde, met ook maar 5″ voorsprong.

Dat korte inhaalmanoeuvre heeft me van acht naar zes gebracht. Nooit gedacht. Voor mij is dit het beste resultaat ooit. Hier kan ik alleen maar tevreden zijn.

Movescount_logo     strava


160703_Uitslag-SMS-Loop-4km
160703_Uitslag-SMS-Loop-7km
160703_Uitslag-SMS-Loop-14km

 

(204 keer bezocht, waarvan 1 vandaag)

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.