Rapper dan Rap 2016

Vandaag, vrijdag, is het weer wedstrijddag. Vanavond wordt er in Vorst-Laakdal door de Laakdalse Atletiekvrienden (laakdalav.be) een stratenloop georganiseerd. Deze atletiekclub, onderdeel van Looise AV, organiseert de jogging Rapper dan Rap – memorial Annie Van der Schueren reeds voor de 18e keer.

Een wedstrijd op vrijdagavond is niet echt ideaal. Op het einde van een werkweek zijn de meeste werkende mensen toch wel vermoeid. In mijn geval is dit zeker het geval. Na de marathon van afgelopen zondag heb ik alles behalve rust genomen. Ik heb deze week al drie keer gelopen en dit is zeker niet wat een verstandige loper doet na een marathon. Het is niet echt een grote wedstrijd, maar ik verwacht toch wel een vrij sterk deelnemersveld.

Op de middag gaan mijn collega’s hun normale rondje (Sequoia) lopen, maar dit keer pas ik toch. Stilaan besef ik dat er straks een wedstrijd om het menu staat. Er is geen voorinschrijving voorzien en heb dus nog niet moeten beslissen welke afstand ik zal lopen. Het is een wedstrijd bestaande uit ronden van 4 km. Het is dus mogelijk om in te schrijven voor 4K, 8K of 12K. Tot nu toe heb ik bij dergelijke wedstrijden (Loop zonder Dope, Linden Bosloop, …)  steeds gekozen voor de langste afstand. Vandaag slaat de twijfel toe, 8 of 12 km.

Na het werk wordt de sportzak klaargemaakt voor mij en de kids. Tibo en Tobi zullen eveneens aan de wedstrijd (4K) deelnemen. Het is ook voor hen spannend. Tobi gaat voor zijn persoonlijk record op een 4K, dat nu staat op 16′ (4’00” min/km). Tibo is minder in vorm en heeft schrik hoe hij het ervan af brengt. Zij vinden dat ik sowieso de langste afstand moet kiezen. Eénmaal bij de inschrijving schrijf ik mij zonder veel nadenken in voor de 12K. Benieuwd hoe ik het ervan breng.

Drie kwartier voor de start beginnen we samen aan onze opwarming. We lopen rustig de eerste 1,3 km van het parcours, tot waar we links de Gijperstraat moeten indraaien. Daar doen we enkele stretch-oefeningen en lopen dan terug maar dan met enkele kortere versnellingen. Tijdens de opwarming voel ik me niet echt fris. Het zal afzien worden, zoveel is duidelijk.

20160610_RapperdanRap_1900

Enkele minuten voor het startschot sta ik op mijn plaats. Bij dergelijke wedstrijden zet ik me ongeveer op de derde rij en ga ervan uit dat er snellere jongens voor me staan. Tibo en Tobi staan liever vooraan. De man met het pistool loopt intussen naar de overkant van de weg, druk aan het bellen. Opeens, zonder enig signaal, klinkt het startschot. Nadat ik vlug op start geduwd heb, zodat mijn horloge ook weet dat ik vertrokken ben, begin ik vol goede moed aan mijn wedstrijd. De eerste 200m gaan heel snel en zelfs de volledig eerste kilometer loop ik amper onder de 15km/uur.

Tibo en Tobi zijn zelfs nog sneller gestart. Na een tweetal kilometer haal ik Tibo in. Zijn ademhaling voorspelt niet veel goeds: veel te snel. Ik probeer hem nog wat raad te geven, maar hij kan het tempo niet meer aan. Ik loop zelfs van hem weg. 20160610_RapperdanRap_1926Tobi loopt op dat ogenblik een heel eindje voor me uit. Hij is heel goed op weg om onder de 4’00” Min/km te eindigen. Mijn motor draait intussen reeds op volle toeren met 173 hs/min. Ondanks mijn blijvende inspanning stijgt hij toch niet verder. Dit moet ik kunnen volhouden. 20160610_RapperdanRap_1939

Het begin van de tweede ronde verloopt vrij moeizaam, maar ik heb niet de indruk dat ik veel vertraag. De lopers van de 4km zijn er intussen niet meer bij, maar er blijven er nog veel over die maar 8 km lopen en dus nu aan hun laatste ronde bezig zijn. Toch haal ik af en toe nog iemand in. Iets over halfweg van de tweede ronde loop ik al een tijdje in de buurt van eenzelfde loper. Ik geraak er niet meer van weg en vraag hem dan of hij ook de 12 doet. Neen dus.

20160610_RapperdanRap_2012

De laatste ronde wordt eenzaam. Ik dubbel een aantal lopers van de 8 km, maar ik zie niemand voor me die ik moet inhalen om een plaats te winnen, maar achter mij hoor ik eveneens niets wat op concurrentie lijkt. Ik trek me dus op aan de tragere lopers die voor me uit lopen en op karakter. Ook al zit een plaats winst er niet meer in, toch blijf ik de snelheid even hoog houden. De laatste ronde loop ik zelfs nog sneller dan de vorige ronde!

20160610_RapperdanRap_2088

Uiteindelijk (12,37 km) passeer ik de finish na 50’53” wat betekent dat ik een gemiddelde snelheid van 14,6 km/u of 4’07” min/km!! Hiermee kan ik alleen maar tevreden zijn. Bovendien stel ik achteraf vast dat ik hiermee een 8ste plaats algemeen behaald heb.

Movescount_logo     strava  

(403 keer bezocht, waarvan 1 vandaag)

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.