Eerste intervaltraining met Jeroen

Vandaag train ik de eerste keer mee met de brokkenlopers van Jeroen. Door de Phef-testen en middagloop van gisteren enerzijds en door de hele namiddag in de Elfkamper gewerkt te hebben, voel ik me niet fris om met de training te starten. In de namiddag werd de Atletiekarena Gaston Roelants gebruikt voor de SVS atletiekmeeting.

Om 17.45u stop ik achter de toog en kleed ik mij om. Het is echt zonnig weer met af en toe een wolk. De lucht is nog niet echt opgewarmd; perfect loopweer dus. Omdat de spieren allesbehalve fris aanvoelen, loop ik eerst enkele rondjes op de piste. Amai, dat loopt stroef.  Niet veel later vertrek ik dan samen met Jeroen richting het provinciaal domein voor de eigenlijke intervaltraining. Naast een korte uitleg hoe de training vandaag verloopt, geeft Jeroen ook een goede uitleg hoe een goede intervaltraining er moet uitzien. Belangrijk is dat een intervaltraining goed uitgevoerd wordt. Het is zoals lopen tegen een muur, de muur van je eigen kunnen. Je kan je te pletter lopen door te snel te willen lopen, maar daar bereik je niets mee. Het is bedoeling om elk onderdeel van de intervaltraining aan dezelfde snelheid af te leggen. Door de vermoeidheid loop je langzaam tegen de muur en kan je hem lichtjes vooruit duwen. Hierdoor verbeter je je eigen limiet wel.

De training van vandaag bestaat uit een trappentraining. Elk onderdeel wordt in drie trappen gelopen: 500m vlot duurloop-tempo, gevolgd door 500m aan 800m-tempo en afsluiten met een nog sneller stuk. Omdat we met vier nieuwkomers zitten, waaronder ikzelf, besluiten we om het 800m-tempo te vertalen naar 23s/100m. Dit komt overeen met 3’50” min/km of 15,7 km/u. Hierna lopen we 600m (rond de kleine vijver) rustig uit. De bedoeling is om dit minstens vier keer te herhalen.

2016-05-04

Onder de deskundige begeleiding van Jeroen lopen we het afgesproken scenario. In de bovenstaande grafiek zie je het verloop van mijn hartslag en zie je heel goed hoe telkens de hartslag iets hoger eindigt na het snelste stuk, zonder effectief sneller te lopen. Van de vier nieuwkomers beschouw ik me vandaag één van de minst goede. Het lukt me wel om het groepje goed te volgen, maar het is wel degelijk met de nodige moeite. Hopelijk zitten de inspanningen van gisteren er degelijk voor iets tussen.

2016-05-04-2

Om te zien wie er nog wat ‘overschot’ heeft, laat Jeroen ons bij de laatste versnelling voluit gaan. Kevin schiet echt als een pijl uit een boog weg. Hij had duidelijk nog meer dan voldoende reserves. Ik loop pas als laatste van Jeroen weg, toch aan meer dan 20km/u (!!) en kan enkel Djamal (uit Eritrea) nog bijbenen, omdat hij het niet kan volhouden tot de werkelijke eindmeet.

Movescount_logo     strava


 

(149 keer bezocht, waarvan 1 vandaag)

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.