Laatste week voor marathon (deel 1)

In deze laatste week voor de Great Breweries Marathon moet er ‘getapered’ worden. In tegenstelling tot de vorige marathons (Antwerpen 2015 en Rotterdam 2016) doe ik niets speciaals. Ik loop (bijna) zoals ik anders zou lopen en eet zoals ik altijd eet. Bovendien ga ik zondag niet voor een PR of doe ik geen poging om onder een bepaalde tijd te blijven. Het doel is enkel uitlopen en liefst zonder krampen, maagproblemen, e.d.

Omdat ik afgelopen zondag al wat veel gelopen heb, neem ik een rustdag op maandag. Op dinsdag ga ik samen met collega’s een loopje doen tijdens onze lunchpauze. Omdat het de afgelopen dagen veel te veel geregend heeft, kiezen we voor onze vertrouwde (ingekorte) omloop: Sequoia(-).… Lees verder

Training Mediclowns NY Marathon

Na de 20 km door Brussel staat er nog een loop op het programma. Eddy van vzw Mediclowns heeft voor de deelnemers van de Mediclowns NY Marathon een eerste gezamenlijke training georganiseerd. Het doel is tweeërlei. Enerzijds is dit een mooie training door de prachtige bossen rond de vijvers van Tervuren en anderzijds leren de verschillende deelnemers, komende vanuit alle hoeken van België, elkaar kennen.

De regen die intussen onophoudelijk uit de lucht valt is allesbehalve een spelbreker. Iedereen ziet het goed zitten. De sfeer zit er al goed in. Met twee zijn we; twee die in de voormiddag de 20 km door Brussel gelopen hebben en die aan de start van de training verschijnen. Het is opmerkelijk om te zien dat er gemotiveerde mensen zijn die van heel ver komen voor deze natte training.… Lees verder

Jogging 20 km door Brussel

De laatste zondag van mei staat voor velen bekend als dé dag van de 20 km van Brussel. Intussen is dit sportevenement uitgegroeid tot een echt massa-spektakel. 40.000 (!) vertrekkers is echt wel veel. Meestal vermijd ik dergelijke evenementen maar dit jaar is dit anders. In februari zag kreeg ik de kans om me in te schrijven via mijn werkgever (Defensie).  Om Defensie een betere visibiliteit te geven, kregen we een t-shirt en werd ons gevraagd om zo lang mogelijk in groep te lopen met een richttijd van 1Hr 50min. Hiermee ving ik twee vliegen in één klap: ik kan deelnemen aan de legendarische 20 van Brussel en bovendien houd ik er nog een t-shirt aan over.

De inschrijving is alvast vlot verlopen en met de bijkomende administratieve richtlijnen én logistieke steun van Defensie is er alvast één grote zorg minder.… Lees verder

Stevige middagloop met te weinig afkoeling

Deze maandag wordt de lunchbreak opnieuw sportief ingevuld. Ondanks de regen trekken we de sportschoenen en extra regenvestje aan. Door verscheidene omstandigheden vertrekken we iets vroeger (11:30u) en zijn we maar met zijn tweeën.

Met twee betekent ook dat we enkel onderling het tempo bepalen. Bij het vertrek regent het heel lichtjes en koud is het zeker niet. Het heeft dus geen zin om er direct in te vliegen om warm te krijgen. Wat onmiddellijk opvalt is de rust. Enkel alleen het feit dat we net voor het magische middaguur vertrekken, betekent dat er veel minder mensen op straat zijn. De eerste kilometers lopen we vrij rustig. Deze moeten gelopen worden deels in de binnenstad op de voetpaden, tussen fietsers en wandelaars, als bij het kruisen van enkele wegen.… Lees verder

Een echt rustige duurloop, eindelijk

Dinsdag, tweede dag van de week en ook tweede loopsessie van de week. Met enkele collega’s wordt er deze middag weer gelopen. Het wordt zelfs een volledige bosloop. We rijden eerst naar onze startplaats en kunnen dan zonder hinder van voetgangers, fietsers, auto’s, … van start gaan.

Het gekende vierkant in heverleebos staat geprogrammeerd. Om met iedereen rekening te houden, besluiten we met drie te vertrekken en ook samen te blijven tot het einde. Het tempo zal vandaag dus iets trager liggen dan ‘normaal’. Dit wordt dus een duurloop zoals het eigenlijk altijd zou moeten.

De eerste kilometers lopen dan ook vrij vlot voor iedereen. Ik probeer niet te veel naar mijn hartslag te kijken en me te concentreren op het gevoel.… Lees verder

Lange duurloop met bezoek aan ‘Dag sportclubs’

Dit weekend valt, uitzonderlijk, mijn langere duurloop op zaterdag. Hierdoor heb ik gepast  voor de vrijdagse DCLA-duurloop of tegenwoordig eerder de brokkenlopers-tempoloop. In voorbereiding van de Great Breweries doe ik eerder duurloop-trainingen en minder snelheid en intervallen. De komende weken gaat dat niet anders zijn.

Vandaag is het dan ook de beste, lees: warmste, dag van de week. Er moet dan ook gedronken worden tijdens een langere duurloop. De kinderen gaan in Lubbeek naar de ‘Dag van de sportclubs’. Zij nemen niet alleen voor hen een drankje mee, zij steken ook voor mij een flesje drank in hun rugzak. Intussen teken ik een mooi parcours uit en zorg dat ik ‘dorst’ heb als ik aan hun rugzak aankom.

Mijn parcours loopt de eerste kilometers langs vertrouwde wegen richting het kasteel van Horst.… Lees verder