DCLA duurloop zonder eindsprint

De zware voorbereiding voor de marathon van Rotterdam binnen drie weken, loopt bijna op zijn einde. Vooraleer we zondag de ultieme test lopen, de VijverRun (33K) in Heusden-Zolder, loop ik op vrijdagavond de wekelijkse duurloop met de loopgroep van DCLA. Daarna staan de weken tapering op mijn programma.

Afgelopen woensdag heb ik een lange en intensieve training afgewerkt, mét nieuwe schoenen. Vandaag, op vrijdagavond, loop ik opnieuw met deze nieuwe schoenen. Reeds van bij de start voel ik dat ik niet volledig hersteld ben van de vorige training. De kuitspieren voelen nog stijf aan. Hopelijk verdwijnt dit gevoel tijdens deze duurloop.

De eerste kilometers verlopen gelukkig niet al te snel. Na 10 min komt er al een eerste moeilijk stuk, beginnende met een stijgende kasseiweg, gevolgd door een een nog steiler stuk in het Lindenbos. Tijdens het lopen door het bos denk ik al aan wat me zondag te wachten staat. Dan moet er 33km gelopen worden over onverhard terrein. Dit is duidelijk heel wat vermoeiender dan over een brede asfaltweg. Hopelijk blijft het droog tot dan.

De eerste helft of de eerste 7 km worden gelopen op meer dan 37 min. Dit betekent dat we gemiddeld amper 11,3 km/u lopen. De tweede helft zal sowieso sneller gelopen worden. Zoals gezegd loop ik minder dan 48 uur later een wedstrijd als extra lange duurloop. Ik wil dus niet te veel energie verspillen en zal mij dan ook niet moeien in de versnelling die er op het einde vaak aankomt.

De tweede helft is amper aangebroken of de snelheid ligt al heel wat hoger. De gemiddelde snelheid tijdens de tweede helft bedraagt 12,5 km/u, met een snelste kilometer van 4’37” min/km. Als je de volledige duurloop bekijkt komen we aan een gemiddelde snelheid van 11,8 km/u of 5’04” min/km. Als ik mijn hartslag bekijk, bereik ik drie maal een piek van 156 hs/min. Dit gebeurt twee maal op het einde van een beklimming en één maal op het einde, op het stukje door het Heuvelhofpark.

Gelukkig is de stijfheid van de kuiten verdwenen tijdens het lopen en heb ik er ‘s avonds, tijdens het eten van de spaghetti in de Elfkamper, niets meer van gevoeld. Hopelijk ben ik zondag voldoende uitgerust tijdens de 33km van de VijverRun in Zolder.

Movescount_logo     strava

(84 keer bezocht, waarvan 1 vandaag)

Comments

comments

Een gedachte over “DCLA duurloop zonder eindsprint”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.