Initiatie golf

Vandaag wordt er niet gelopen. Toch staat er sport op het programma. Deze voormiddag wordt er gegolft.

Golf course Duisburg
Golf course Duisburg

Met enkele collega’s van het werk krijgen we vandaag een initiatie golf. Onder een mooi ochtendzonnetje, maar op nat gras, krijgen we de eerste instructies aangeboden. Het begint allemaal met een uitleg over de verschillende clubs, gaande van hout, stalen en kunststoffen, zoals grafiet. Zonder tegen een balletje geklopt te hebben, zijn de verschillen wel in te beelden, maar niet te toetsen aan de werkelijkheid. Het tweede verschil tussen de clubs is te vinden a.h.v. het nummer of de letter onderaan. Hiermee zie jet hot onderscheid tussen en vlakke baan, waar het balletje nog veel verder rolt, en een eerder hoge baan, waarmee preciezer kan geklopt worden omdat het balletje sneller stil ligt als het de grond raakt.

Het volgende is ‘de swing’. De beweging van de club en het lichaam om de eigenlijke slag uit te voeren. Alles begint met de juiste grip en met de juiste lichaamshouding. Om het verschil tussen de sterke en de minder sterke hand (links en rechts) te compenseren, moeten beide handen mekaar wat overlappen, tenminste de wijsvinger en de pink. Vervolgens is de lichaamshouding van belang. De club moet een grote zwaai uitvoeren, maar het lichaam voert de beweging mee uit. Bovendien bepaalt het lichaam ook de afstand met de grond waarop het balletje ligt en waardoor je dit perfect kunt raken. De eerste slagen bewijzen dat er toch oefening bij komt kijken. Bij de eerste slagen zie ik soms de graszode verder vliegen dan het balletje. Na enkele mislukte pogingen komt het er toch van dat mijn balletje in de juiste richting vrij ver weg vliegt. Hoe meer ik kracht wil zetten achter mijn slag, hoe moeilijker het is om de lichaamshouding goed te houden. Bij een rustige slag, en dus met een stabiel bovenlichaam, lukt het vrij goed. Het balletje vliegt dan toch een 50 m ver.

Het tweede gedeelte van deze eerste praktijkles zit hem in de ‘finish’, de afwerking van de swing. Je lichaam draait iets verder door, waardoor je rechterhiel omhoog komt en de club kan doordraaien tot achter je hoofd. Je gezicht komt daarmee in de richting waarin het balletje zou moeten vliegen, maar dit is nog niet bij elke slag het geval.

De initiatie beperkt zich tot het aanleren van de swing. Volgende lessen houden nog in om na de lange slagen, korter bij de vlag te komen, het eigenlijke ‘putten’ en hoe je uit de bunker moet geraken. Pas als je dit alles onder de knie hebt en een deftig parcours kunt afleggen, kan je proberen het brevet te halen dat je toelating geeft om op de eigenlijk golf course te golfen, zonder te veel de anderen te hinderen. Beschouw als een rijbewijs eer je op de weg mag rijden. Na de eerste initiatieles begrijp ik maar al te goed dat je niet zomaar de green op kunt, zonder enige kennis van zaken en zonder enige ervaring waardoor je de anderen niet ophoudt.

Veel golfplezier!!

(59 keer bezocht, waarvan 1 vandaag)

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.