Opnieuw een marathon???

Intussen ligt mijn eerste marathon al twee weken achter me. Vergeten doe ik deze zeker niet. Door omstandigheden heb ik er geen positief gevoel aan overgehouden. De enige manier om dit slecht gevoel weg te krijgen, is door opnieuw en beter te doen.
Op dit ogenblik ben ik voorzichtig terug gestart met lopen. Ik herstart het lopen alsof ik jaren niet meer gelopen heb. Deze week houd ik me dus enkel aan enkele rustige (5’50min/km) en korte (8km) loopjes. Als alles goed gaat, dan varieer ik vanaf volgende week terug snelheid en duurlopen, zijnde maximun één keer snelheid per week en maximum één duurloop per week.
De komende weken zijn er enorm veel georganiseerde loopwedstrijden en joggings. Via Go Running vind je er elk weekend meerdere in je eigen buurt. Voorlopig houd ik het enkel bij joggings en hoop dat ik niet te veel verleid word tot echte snelheid. Mezelf kennende houd ik mij toch weer niet in, maar ik ambieer de eerste weken zeker geen ‘personal best’ te lopen. Mijn beste manier om niks te forceren is om samen met de kids te lopen. In Linden vind je daar het ideale scenario voor. Het parcours van de 14km bestaat uit twee ronden van 7km. De kids lopen dus hun ‘wedstrijd’ van 7km, terwijl ik bij hen blijf. De tweede ronde loop ik dan mijn eigen tempo. Voorlopig ligt dit nog iets hoger, maar hoe lang zal dat nog duren?

De laatste dagen bekijk ik dagelijks onderstaande links.
– Worldmarathons Calendar
– 2015-2016 Marathon Calendar
  – Marathon Kalender Nederland (en Europa)
Ik ben echt op zoek naar een nieuwe marathon! Ik wil hoe dan ook een betere marathon lopen. Ik weet dat ik onder de 4 uur moet kunnen lopen, dus wil ik dat ook bewijzen. De moeilijkheid is nu welke marathon kies ik daarvoor uit. In oktober zijn er echt wel veel waaruit je kan kiezen. Dit overaanbod maakt de keuze nog iets moeilijker. Je hoeft er zelfs niet echt ver voor te reizen. In België heb je er al een aantal, maar in Nederland heb je keuze te over, om deze van Eindhoven of Amsterdam niet te vermelden. Amsterdam is veruit de grootste van Nederland. Op 18 oktober 2015 zijn er meer dan 40.000 lopers te vinden in en rond het oude olympische stadion. Voor de lange afstand, de volledige marathon, verschijnen er meer dan 10.000 lopers aan de start. De limiet ligt op 16.000 en ik denk zelfs dat ze er dit jaar niet ver af zullen blijven. Is dit nog wel doenbaar. Mijn ambitie, 3u45′, ligt net waar de meeste amateurs zullen naar mikken. Het zal dan ook een kluwen zijn tot minstens halfweg. is dit wel te doen? Is het dan niet beter om in Eindhoven te gaan lopen waar er maar één tiende lopers (1200 à 1400) aan de start verschijnen? In antwerpen waren er ongeveer het dubbele van Eindhoven en dat was toch goed te doen. Eénmaal de startlijn gepasseerd kon er toch al wat gelopen worden en dit zonder op de hiel getrapt worden. In Amsterdam wordt er vertrokken op de piste van het olympische stadion; ik vrees dat je daar pas echt kunt lopen als je buiten het stadion komt. Het zal dus echt een afweging worden van ambiance over het volledige parcours en loopbaarheid de eerste kilometers. Ik ga er bij deze van uit dat een marathon met veel deelnemers ook zorgt voor meer en betere sfeer langs het volledige 42km-traject. In Amsterdam loop je wel een lange lus langs de Amstel, waar het waarschijnlijk rustiger is, maar een groot deel loop je in het stadscentrum waar ik heel veel volk aan de kant verwacht.
De komende maanden zullen toch moeten toegespits worden op een degelijk voorbereiding. Er zullen meerdere en langere duurlopen moeten geprigrammeerd worden. Dit keer moet ik op deze lange duurlopen (in de zomer) voldoende moeten drinken. Een drinkbus van 500ml meenemen lukt nog wel, maar meer is toch moeilijk. Een oplossing hiervoor is in een lus lopen zodat ik op geregelde tijdstippen op een plaats passeer waar ik wat drinken kan klaarzetten. Een andere oplossing is een trail-rugzag met een grotere voorraad aan drank. Deze moet je dan wel de hele training meedragen. Heeft er hier iemand goede tips of betere oplossingen?
Enkele marathonlinks:
Worldmarathons Calendar
2015-2016 Marathon Calendar
Marathon Kalender Nederland (en Europa)

 

(102 keer bezocht, waarvan 1 vandaag)

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.