My way to Chicago (week 3/12)

Na vorige week begin ik de continue belasting toch wel te voelen. Het wordt uitkijken om niet in een fase van overtraining of overbelasting te komen..

Maandag (DL 12k)

We starten de nieuwe week alvast rustig. De zon is weer volop van de partij. Als afwisseling en als beschutting van de zon kies ik een een bosachtige omgeving om mijn duurloopje van 12k af te werken.
Na een (te) korte opwarming vertrek ik richting Lindens bos om zo door te steken richting Kesselse bergen en Begijnenbos.
Het vermoeidheidsgevoel blijft, de linkerkuit voelt nog steeds stijf aan en ik voel zelfs een pijntje onder mijn rechtervoet.
Hopelijk morgen beter.
StravaGarminRunalyze

Dinsdag (DL 12k + str)

Gisteren heb ik het lopen uitgesteld tot ik na het werk thuis kwam, vandaag loop ik eveneens na het werk, maar dan vooraleer naar huis te rijden. Het wordt dus weer een loopje via het Sportkot en loop dan maar enkele rondjes in de bossen richting Egenhoven.
Na een echt rustige start, omdat het moet, gaat het na enkele kilometer opnieuw wat vlotter. Ik kan de kilometers vlot lopen , De normale omloop bedraagt net geen 9k en met de extra rondjes (van 2k en 1k) kan de te lopen afstand exact aanpassen. De 12km zullen dus net ter hoogte van het werk voltooid zijn. Nu nog juist kiezen waar ik de strides ga lopen. Het is nu iets later dan anders en in het park zou het wel eens druk kunnen zijn. Ik loop ze dit keer op straat en zie wel waar het rustig genoeg is.
StravaGarmin Runalyze

Woensdag (tempotraining)

Na enkele dagen met toch wel vermoeide benen is de training van vandaag een lastige en heb er dan ook wel wat schrik van. Op het programma staat een tempoloop met verscheidene tempo’s: 3k@4’00”-2k@3’55”-3k@4’00″@800m@3’45”-3k@4’00” en dit met de nodige warming up en cooling down natuurlijk. Toch wel 18k!
Al de hele week en vandaag in het bijzonder zie ik er wel wat tegenop. Zou ik dan toch niet met de collega Brokkenlopers in het provinciaal domein gaan lopen? Loop ik dan dit schema of loop ik het gezamenlijk schema? Is het niet te warm? is het niet … ?
Allemaal redenen om het lopen uit te stellen; duidelijk een bewijs van overtraining, niet?
Na veel vijven en zessen wordt het uiteindelijk zeven uur eer ik aan de training begin, na een dosis isotone drank binnen gekapt te hebben. De eerste kilometers verlopen vrij normaal, ware het neit dat ik ondanks een toiletbezoek voor mijn vertrek, nog te veel vocht in mijn blaas heb. We zijn nog maar in de opwarming, dus stoppen om hieraan te verhelpen, kan nog.
Voor een keer heb ik het loopschema in mijn horloge geprogrammeerd en ik moet dus enkel op de beepjes wachten om het tempo aan te passen. zelfs de te volgen route wordt me aangegeven. Na amper 3k moet ik mijn tempo verhogen naar 4’00” min/km en natuurlijk net als de Houwaartsebaan de hoogte in gaat. Zonder echt te overdrijven loop ik omhoog en stel vast dat het tempo toch redelijk juist is, ondanks het bijna continu ge-beep van de Garmin. De volgende 2k moet er net iets sneller gelopen worden. Vijf seconden per kilometer en dit met enkele hoogteverschillen en redelijk wat wind is toch wel moeilijk in te schatten. Ik loop dus op gevoel met iets meer inspanning en daardoor, en tussen al die geluidjes van de horloge door, wijk ik af van mijn parcours en moet dus snel een andere omloop improviseren. Gelukkig kan ik niet veel later opnieuw terugschakelen naar 4’00” min/km. Het blijft toch wel raar om te zeggen: ‘terugschakelen naar 15 km/u’, dat is en blijft toch wel snel lopen voor mij. Nu eerst de 800m zo goed als ‘vollen bak’ om dan nog eens de 3k aan tempo te lopen.
Heel tevreden van mijn eigen prestatie geniet ik van de resterende 3k om uit te lopen.
Strava Garmin Runalyze

Donderdag (DL 12k)

Is het een herstelloop of een duurloop vandaag? Het zal waarschijn- lijk op hetzelfde neerkomen. Toch blijft de vermoeidheid nog voelbaar en wil ik nu geen blessure over overbelasting oplopen.
Vertrekken vanop het werk moet sowieso heel rustig door het verkeer en gaat al na een paar honderd meter fel bergaf, waar je dus zonder echte inspanning afloopt. Hier is het vooral letten op de voeten en enkels, opdat die niet extra belast worden.
Zonder veel inspiratie en afwisseling wordt het een rustig loopje in het park rond het stiltehuis en IMEC.
Strava Garmin Runalyze

Vrijdag (DL 12k + str)

Vandaag is het niet anders dan gisteren. Vermits er dit weekend weer een combitraining op het programma staat, is het enkel een duurloop, maar met strides op het einde. Als afwisseling loop ik vandaag niet rond het stiltehuis maar blijf ik op het Dijlepad tot iets voorbij de 6k. Op die manier kom ik wat vroeger aan mijn 12k en kan ik de vlotte versnellingen op de Karmelietenberg doen. De strides gaan relatief goed, tenminste als ik niet te veel fietsers of auto’s heb die mij de weg versperren.
Strava Garmin Runalyze

Zaterdag

Dit weekend is het weer echte marathontraining verspreid over de twee dagen. Op zaterdag doe ik een tempoloop om de suikers (glycogeen) uit de spieren te krijgen en op zondag een nuchtere langere duurloop zonder aanvulling van die suikers.
Om niet te lang uitgehongerd te moeten rondlopen wacht ik op zaterdag tot in de latere namiddag. Er staat wel veel wind en het zal dus afwachten worden of ik het beoogde zal halen. Zonder veel nadenken vertrek richting Horst, met rugwind.
Na twee kilometer begin ik aan het tempo. Met wat windvoordeel loop ik de eerste 2k, zowel dalend als stijgend, aan 4’06”; de derde, vooral dalend, zelfs ruim onder de 4 min. De volgende kilometers worden afgelegd aan een tempo net onder de 4’10” min/km. Op Gobbelsrode, met veel stijgende stukken en met wind schuin voor wordt dit 4’12”.
Na 12km begin ik aan het uitlopen en besef pas na enkele minuten dat er iets niet klopt. Ik heb maar 10k tempo gelopen en moet er dus nog 2k bijdoen. Hup, opnieuw versnellen dus maar. Met veel tegenwind richting Linden. Het lukt nog aardig om opnieuw rond de 15km/u te lopen, ondanks de tegenwind. Het laatste, dalende, stuk gaat zelfs nog iets sneller. Daarna is het nog 2k uitlopen alvorens mijn recuperatiedrankje te nuttigen.
Strava Garmin Runalyze

Zondag

Enkel op een koffie (wat de vetverbranding zou stimuleren) en een glas water zal het vandaag moeten gebeuren: 32km met stevige versnellingen na halfweg. Het voordeel van niet eten is dat je niet moet wachten eer het verteerd is. Iets over 8 begin ik dan aan deel 2 van deze combitraining: nuchtere langeafstandsloop. Zonder vel nadenken loop ik van thuis uit richting de vaart. Er zitten op het einde geen tempoblokken in, dus kan ik zonder problemen van de vaart naar huis lopen. De opdracht is eenvoudig: na 16k omdraaien en om de 5 minuten 1,5 minuut snel tempo lopen (3:35 min/km).
Het is iets vroeger dan anders en je merkt het aan de verhouding lopers/fietsers. Op dit uur zie ik relatief meer lopers. De wind is gelukkig wat gaan liggen. Net voor 16 op mijn horloge verschijnt, keer ik om en houd me klaar om aan de eerste versnelling te beginnen.
Auw, oei, dat gaat stroef. Na 1u20min rustig lopen opeens versnellen gaat niet vlot. Na een stroeve start kom ik toch in het ritme en haal zelfs vlot een tempo van 3’25” min/km, iets sneller dan voorzien. Om het mezelf gemakkelijk te maken, doe ik de versnelling na 1km i.p.v. na 5 min. Dit komt ongeveer op hetzelfde neer en na 1km beept de horloge registreert de tijd automatisch. De tweede ‘surge’ verloopt eveneens vrij vlot en hierdoor begin ik al te denken dat deze training easy gaat worden en ik eigenlijk er nog wel een achtste of negende kan aan toevoegen. Na de vijfde voel ik al heel wat beter wat de invloed is van deze snellere stukken. Na 40″ kijk ik al een eerste keer op mijn horloge en mijn tweede controle is al na 1’07”. Nog 23″!! Bij de zevende versnelling haal ik het tempo van 3’35” al niet meer, ook al kan ik hier de tegenwind als excuus inroepen. Een achtste versnelling komt er dus zeker niet. Ik zal mijn laatste reserve energie nog nodig hebben voor de resterende 7km!
Strava Garmin Runalyze

Met deze langere duurloop komt mijn weektotaal op 117km.

Overzicht deze week:

Maandag: 12k duurloop
Dinsdag: 12k duurloop + strides
Woensdag: Tempotraining (3-2-3-.8-3)
Donderdag: 12k duurloop
Vrijdag: Interval 12k duurloop + strides
Zaterdag: 16k tempoloop
Zondag: 32k LSD met versnellingen

(39 keer bezocht, waarvan 1 vandaag)

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.