Marathon Eindhoven 2017 in 2u56’31”

De derde marathon dit jaar had maar één doel: eindigen binnen de 3 uur. Na een maandenlange voorbereiding moest en zou het lukken, maar elke wedstrijd moet gelopen worden.

De trainingen van afgelopen maanden verliepen min of meer zoals het hoorde. Sommige weken wou ik meer doen, maar door te luisteren naar mijn lichaam, lukte dat niet altijd. Toch kwam ik meerdere weken aan meer dan 100km. Voor mijn leeftijd en met mijn niveau mag ik dat zeker niet minimaliseren en tevreden zijn dat ik dat nog kan. Bovendien is er ook een leven naast het lopen. Zowel mijn vrouw als mijn kinderen hebben niet steeds op mij kunnen rekenen, ondanks ik me zo soepel mogelijk probeerde op te stellen. Een marathonloper moet af en toe egocentrisch denken om zijn doel hoger te leggen en toch te bereiken. Na de marathon van Parijs (3u01’47”) in april en de Great Breweries Marathon (3u04’49”) in juni, kom ik nu volmondig uit voor mijn doel: Sub 3Hr. Nu moet het me lukken om onder die symbolische, maar ook fysische, grens van de 3 uur te blijven.

Stress kwam er dit keer niet aan te pas. Ik was er zelf ook van overtuigd dat het moest lukken. De conditie toonde het aan en de inspanningsproef van afgelopen maandag bewees het zwart op wit. Natuurlijk moet elke wedstrijd gelopen worden, maar die regendruppels zouden me toch niet kunnen tegenhouden. Een opdracht voor het werk in Luxemburg paste niet echt in mijn schema, maar zou me ook niet benadelen. Het was een taperweek en een kort duurloopje op donderdag zou wel lukken. De restaurantbezoekjes waren niet overdreven en ook tijdens het taperen mag een mens toch eten, niet?

Terug op mijn werk, vrijdag namiddag, voel ik me ziek worden. De kids hadden het al zitten in begin van de week en  ik zou het toch ook niet krijgen. Nu toch niet!! Later op de avond werd het alleen maar slechter. Op tijd naar bed en een goede nachtrust zou hopelijk de genezing betekenen. Zaterdag is niets beter, integendeel. Ik vergeet al snel het kort loopje de dag voordien. Gelukkig kan ik nog wel iets eten en vooral het drinken van mijn carboloader en isotone sportdrank lukt zonder probleem. De laatste nacht slaap ik vrij goed, maar net voor drie uur word ik wakker en kan moeilijk opnieuw de slaap vatten en sta op om 5u20. Een rusthartslag van 51 ligt ver boven het normale en betekent dus niet veel goeds. Toch bijt ik door en ga ervoor. Vlug wat boterhammen smeren, de kids wakker maken en stipt om 6u vertrekken we richting Eindhoven. Gelukkig neemt mijn vrouw het stuur en kan ik als passagier nog wat rusten. Zonder veel verkeer komen we al voor half acht aan in het Beursgebouw voor het afhalen van het nummer en het afgeven van de eigen bevoorrading. Het omkleden zelf doe ik in het Belgian House. Stilaan voel ik me beter en maak me klaar in alle kalmte in in de beste omstandigheden.

Een half uur voor het startuur gaan we richting Mathildelaan en loop ik wat heen en weer als opwarming. Slechts een tiental minuten voor de eigenlijke start, zet ik mij in startvak B, net achter de elitelopers en andere toppers. Stipt om 10u klinkt het startschot en kunnen we eraan beginnen. De eerste kilometers niet te snel starten is de boodschap, maar toch lees ik na 1km 3’59”. De volgende kilometers verlopen wel korter bij mijn vooropgestelde tempo, zijnde 4’07”. Het gevoel is goed en ik heb de indruk dat dit niet te snel is. Na enkele kilometer zit ik in een gezellig groepje en hier hoop ik in te blijven. Na 13km gaat de snelheid iets omhoog en blijf ik mijn snelheid lopen. Mijn eerste persoonlijke bevoorrading staat op 15km en intussen heb ik gezien dat de even nummers rechts van de weg staat, maar ik vind mijn flesje niet. Even stoppen en toch ook maar aan de andere kant van de weg kijken, maar ook niets; mijn flesje is hier niet te vinden. Gelukkig heb ik mijn gellekes hier niet aan bevestigd en kan ik gebruik maken van de bekertjes AA en water. Mijn tempo blijft echt stabiel. Nog nooit heb ik zo lang, zo perfect mijn tempo gehouden. Halfweg kom ik door in 1u27’. Zelfs met een positieve split kom ik onder mijn beoogde doel terecht. Geen stress, want ik voel me nog uitstekend.

Zonder veel nadenken passeer ik de muur van de 30km. Nu begint de marathon pas echt. Mijn langste duurlopen bedroegen dan ook maar 32km. Er is geen reden tot paniek en ik voel me nog steeds uitstekend. Bij mijn vorige marathons begonnen nu de krampperikelen en voorlopig voel ik er niets van. Toch zakt mijn tempo lichtjes richting 4’14”. Van 36 tot 38km loop ik echt langzamer, maar besef nog steeds niet waarom. Is het omdat ik op 35km wel mijn flesje vond en te veel gedronken heb? Ondanks mijn eigen bevoorrading komen de krampen toch roet in het eten gooien. Ik kan niet meer versnellen en voel dat mijn voeten onvoldoende bloeddoorstroming krijgen. Schoenen te vast? Mijn tenen wat op en neer bewegen gaat niet meer, want dat veroorzaakt nog meer pijn in mijn kuiten. Gewoon verder lopen zoals ik bezig ben, is het enige wat ik nog doen. Gelukkig herstelt het tempo zich naar 4’13”. Gelukkig blijven de krampen uit en loop ik met de glimlach de laatste kilometer in 4’12” en naar de finish onder de drie uur. Missie geslaagd: 2u56’31” is mijn huidige PR op deze afstand!!

Tijdens de terugrit begin ik mij opnieuw minder goed te voelen en het duurt tot maandag avond eer ik me niet meer ziek voel. Is het door de adrenaline dat ik me een uur voor de start toch vrij goed voelde? Kan dat? Bovendien ben ik blij dat ik dag nadien nergens spierpijn voelde of zou ik toch nog beter kunnen en heb ik daardoor geen stijve spieren??

Enkele collega-Brokkenlopers tekenden ook present en sommige liepen een indrukwekkende PR. Lees het verslag van Kevin (2u37’06”), Davy (2u41’23”) en Dirk (3u24’57”) op onze blog.

Enkele dagen na de marathon heeft de organisatie een digitaal magazine over deze wedstrijd gepubliceerd. Op bladzijde 2 zie een foto van bij de start, waar ik vrij goed zichtbaar ben, grappig zelfs.

(1.012 keer bezocht, waarvan 1 vandaag)

Comments

comments

Een gedachte over “Marathon Eindhoven 2017 in 2u56’31””

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.