BOSTON Marathon 2019

De oudste en een van de meest begeerde marathons ter wereld stond sinds september 2018 in mijn agenda. Een week voor mijn Berlijns avontuur stond mijn voorjaarsmarathon voor 2019 al vast, en wat voor één.

Na mijn eindejaarsmarathon van vorig jaar had ik last ter hoogte van de ischiaszenuw, dit is de grote heupzenuw die vanuit de bil het been in loopt. Relatieve rust en zelfs complete rust brachten geen zoden aan de dijk. De goede conditie van Berlijn kon dus niet meer behouden worden. Revalideren door enkel weinig en rustig te lopen in combinatie met de juiste oefeningen moesten me terug in het juiste spoor krijgen.

Na een poging tot interval midden november was duidelijk dat ik er alleen niet uitgeraakte. Externe hulp was noodzakelijk en deze vond ik bij Dennis Laerte. Als kinesitherapeut en begenadigd hardloper was hij de geknipte persoon om me te helpen. Veel oefeningen en maximun 10 minuten lopen, om de twee dagen. Dat was het recept. Resultaat 30 km in een hele maand! Rustig aan verlengen, maar steeds langzaam lopen, bracht mijn totaal voor januari op 134km. Hoe kan ik nu een marathon lopen als ik enkel langzaam mag lopen en dan nog heel beperkt in volume??

In februari liep ik toch al duurlopen van een uur en kon ik zelfs al lange intervallen lopen. In plaats van enkel uitlopen, begon ik al terug te denken aan een marathontijd beginnend met een 3.
Op 4 maart, amper 6 weken voor de marathon, liep ik mijn eerste +20km. Met slechts twee +30km lopen (één duurloop en één blokkentraining) moest ik het maar doen. De laatste weken stonden volledig in het teken van het beoogde marathontempo van 4’20”- 4’15″/km. Benieuwd of dat zou lukken.

Een marathon lopen in de USA vraagt toch steeds wat meer voorbereiding dan eentje vlakbij. Je moet je op alle weertypes voorzien en hopen op het beste. Dankzij mijn reisgenoot Tom verliep alles vlekkeloos, tenminste wat we zelf konden plannen. Door een te laat vertrek vanuit Brussel misten we de aansluiting in London en konden we alleen maar tevreden zijn dat we nog dezelfde dag konden doorvliegen naar Boston. Het bezoek aan de expo en het borstnummer afhalen moest daardoor wel gebeuren op de veel te drukke zaterdag. Queuing en wachten werd vanaf hier onze dagelijkse “sport”.

Nooit heb ik zo vaak het weerbericht gecheckt dan de dagen voor deze marathon. Zij die de marathon van 2018 gezien of meegemaakt hebben, weten waarom. Op vrijdag werd door de organisatie volgend bericht verspreid naar alle deelnemers:

De nacht en de uren voor de start was het effectief verschrikkelijk slecht weer waarbij de regen met bakken uit de lucht viel. Jezelf, maar vooral je schoenen, droog houden, was de opdracht tijdens de uren voor de marathon.

Net voor de start stopte het niet alleen met regenen; het klaarde volledig op en de zon was zelfs van de partij. Perfect volgens het schema, werden we (lopers van Wave 1) een uur voor de start uit onze tenten bevrijd en mochten we beginnen wandelen naar de startvakken. Onderweg passeerden we nog een reuzegroot ‘dorp’ met toiletten en urinoirs.
Hierna was het rechtstreeks naar Main street where it all starts. Nog even afscheid nemen en succes wensen aan Tom, want hem zou ik pas terugzien in Boston na de finish en waarschijnlijk pas in het hotel. Perfect bij het afsluiten van de Amerikaans volkslied scheerden er twee F-15’s laag over. Toch wel indrukwekkend. Welke organisator zou dat hier geregeld krijgen?

Twee minuten na de beroepsatleten mochten de amateurs starten. Deze nieuwe wijziging werd niet op jolijt onthaald. In dit geval is niet altijd de snelste loper die wint, maar wel diegene die als eerste over de finish komt. Stel dat er een amateur sneller loopt dan de eerste beroepsatleet, die dan niet als eerste over de finish komt?
Niet dat ik er mij veel zorgen over moet maken. Ik start in Wave 1 Corral 3. 2 minuten en 50 seconden na het eerste startschot begint voor mij de eigenlijke start van deze 123ste Boston Marathon.

Om de marathon van Boston goed te begrijpen, moet je het hoogteprofiel eerst gezien hebben. De eerste 5k zijn voornamelijk dalend, maar toch met enkele korte klimmetjes. Ondanks het rustig willen starten, loop je toch iets sneller dan gepland. De eerste 5k leg ik zelfs af in net geen 20 minuten. Dit is niet wat het zou mogen zijn in de veronderstelling dat je best iets langzamer start. In ieder geval is het gevoel nog steeds goed en ik geniet dan ook met volle teugen van de sfeer langsheen het parcours.

Intussen heeft iedereen zijn snelheid wel gevonden en kom je in de flow terecht. De weg waarop je loopt (Main Street 135) is breed genoeg en de drankposten staan steeds aan twee kanten. Je hoeft dus bij de eerste dranktafel niet helemaal naar rechts te lopen om een bekertje water te nemen. Net achter de laatste tafel rechts, begint aan de linkerkant van de weg ook een lange bevoorradings-zone.
Meestal loop ik in het midden van de weg, links of rechts van de wegmarkering, afhankelijk naar waar de volgende bocht draait. Voor de rest houd ik mij bezig met rondkijken en genieten. Het kan dus wel: afzien en genieten tegelijkertijd! Je loopt door verschillende dorpen en de mensen (zowel supporters als bewoners) zijn overal dolenthousiast. Sommigen hebben een eigen bevoorradingspost ingericht met water of zelfs met fruit. In één geval heb ik daar zelfs een extra flesje water genomen.

Het belangrijke halfway-point passeer ik na 1u26. Op 22k besef ik dat ik nog 90min heb voor 20km en dus moet ik onder de 4:30 min/km blijven om onder de 3 uur te finishen. Wetende dat de tweede helft sowieso langzamer verloopt en beseffende dat in de Boston Marathon de tweede helft vier hellingen bevat, begin ik vanaf nu continu te rekenen. Hoe raar ook en ondanks dat ik altijd graag (en goed) gerekend heb, is het nu opeens moeilijk. Op sommige momenten kom ik uit dat het makkelijk haalbaar is en op andere momenten blijkt het onmogelijk te worden. De officiële aanduidingen liggen 200m later dan wat mijn horloge aanduidt en dus moet ik rekenen naar 42,4 i.p.v. de 42,2. En j, daar komt het vandaag op aan.

Vanaf dan zijn vooral de tussenpunten belangrijk waarmee ik gemakkelijk kan rekenen , dus niet 30 maar 32,4 km. Op dat punt passeer na 2:15:25 (*) en heb dus minder dan 45min tijd voor de resterende 10km. We hebben al enkele hellingen achter de rug, maar de beruchte Heartbreak Hill komt eraan en daar ga ik nog wat tijd verliezen.

De tussentijd op 37,4 km wordt dus belangrijk. Het nodige tempo blijft nog steeds exact 4:30 min/km. Ik begin intussen hoe langer te beseffen dat het mogelijk is maar dat het moeilijk zal worden. Er gaat enorm veel door mijn hoofd. De gebrekkige voorbereiding die me niet tegen houdt om onder de 3u te finishen, blijft me het meest motiveren. Op dit ogenblik lopen de eerste al over de blauw-gele aankomstlijn en Tom ook al wel kort bij of over de finish zijn. Benieuwd hoe hij het gedaan heeft (2u38’29”).
De laatste kilometers gaan echt moeizaam. De kuiten staan klaar om in krampen te schieten. Nu blijft het pushen en tanden bijten om in de buurt van de 4:30 min/km te blijven. Het wegdek, met o.a. tramsporen en een tunnel is verre van ideaal en de benen willen (beter gezegd: kunnen) niet sneller meer. Beacon Street wordt een echt lijdensweg.

Het opdraaien van Boylston Street doet wat met een mens. De grote massa mensen die je toeschreeuwen, maar toch vooral de finish-boog in de verte, geven je een extra adrenaline-stoot. De laatste 500m kan ik opeens wel 4:00 min/km lopen!! Enkele meter voorbij deze brede aankomstlijn is het licht helemaal uit en is het met moeite recht-blijven en proberen om geen krampen te krijgen, waar ik niet altijd in luk. Aauw! Aauw! But, I did it, again. Sub3hr!!

Hiervan wordt een mens toch zo gelukkig en hiervoor doen we het. In december was ik niet in staat om 15 minuten te lopen en 4 maanden later dit!
Nu mag er gevierd worden !!

Maar niet vergeten, binnen vier weken volgt er opnieuw een marathon. Het wordt nu dus recupereren en trainen tegelijkertijd.

Event Highlights

Links

Official Results (BIB 2577)
Mijn Garmin Connect
Runalyze

(414 keer bezocht, waarvan 1 vandaag)

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.